Факти, които трябва да се знаят за промените в зрението, свързани с възрастта.

Всички имаме неща, на които трябва да обръщаме повече внимание след 40-годишна възраст. Поддържането на остро зрение може да ни помага да продължаваме да виждаме и усещаме най-пълноценно живота. Информацията по-долу ще ви помогне да поговорите с вашия специалист по очни грижи за естествените промени в зрението, свързани с възрастта, и как правилните лещи за очила могат да ви помогнат да поддържате остро зрение.

1.)   След 40-годишна възраст почти всички възрастни развиват пресбиопия – зрително състояние, при което кристалинната леща на окото губи еластичността си, което затруднява фокусирането върху близки обекти.

2.)   Пресбиопията е естествена част от процеса на стареене на окото.

3.)  Някои признаци на пресбиопията включват:

  • • Тенденцията да се държат материали за четене много по-далеч от очите, отколкото преди
  • • Замъглено зрение при нормална дистанция за четене.
  • • Очна умора и главоболие при близка работна дистанция

4.)  Стареещата роговица и леща на окото стават по-непрозрачни, причинявайки разпръскане на светлината вътре в окото, което увеличава отблясъците и намалява чувствителността на контраст – способността за различаване на фини разлики в яркостта на обекти – и затруднява зрението през нощта.

5.)  Свързаните с възрастта очни проблеми, като катаракти, могат да се развиват бавно и може да не усетите, че зрението ви се влошава.

6.)  За поддържане на остро зрение след 40-годишна възраст трябва 1 път годишно да се подлагате на очен преглед. Ранното диагностициране и лекуване на очни и зрителни проблеми е важно за поддържането на добро зрение и очно здраве и когато е възможно – за предотвратяване на загубата на зрение.

7.)   Оптометрист ще определи специфичните лещи, които ще ви позволят да виждате по-ясно и по-удобно, тъй като пресбиопията и катаракта могат да усложнят други често срещани зрителни състояния, като:

Късогледствосъстояние, при което зрителните образи се събират на фокус пред ретината, причинявайки замъглено далечно зрение.

Далекогледство – cъстояние, при което зрителните образи се събират на фокус зад ретината, затруднявайки очите при фокусирането им върху близки обекти.

Aстигматизъм – състояние, при което кривината на роговицата е асиметрична, така че светлинните лъчи се фокусират в две точки, вместо в една, което води до замъглено зрение.

8).  За да ви помогне да компенсирате  пресбиопията и свързаните с възрастта промени в зрението, вашият оптометрист може да  ви предпише лещи за четене, еднофокусни, бифокални, трифокални или прогресивни лещи.

9.)  Модерните прогресивни лещи предлагат ключови преимущества в сравнение с бифокалните и трифокални лещи. Те правят възможно острото зрение на всички дистанции, без прекъсване на гледането от едно зрително разстояние до друго и без видима линия върху лещата.

10.) Персонализираните лещи на ZEISS са уникално проектирани за вас, въз основа на точната ви прескрипция, на избраната от вас рамка и даже на начина на пасване на очилата на лицето ви,  за да ви дава най-доброто възможно зрение.

Повече информация за очни грижи и лещи може да се намери на  www.better-vision.zeiss.com

FacebookMore...