BETTER VISION помоли Volker Gahr – Главният Мениджър за Продукти в ZEISS за– да опише ключовите свойства на модерните фотохромни лещи ZEISS PhotoFusion

Всеки носещ очила знае, че идеалният сценарий е изобщо да не усещате, че носите очила, защото те се адаптират така добре към всяка една ситуация.  Така че нуждата от постоянно преминаване от нормални очила към слънчеви  очила може да е доста дразнеща. За няколкото некомфортни момента, докато сменяте очилата и слагате обратно в калъфа тези, които не ви трябват – досаден процес, пилеещ ценно време – зрението ви не е перфектно. Самооцветяващите се лещи могат да предложат добро решение за това затруднено положение. Но как да успеете да изберете качествен чифт самооцветяващи се или „фотохромни” лещи? За да научим повече по тази тема, BETTER VISION разговаря с Volker Gahr, Главният Мениджър за Продукти в ZEISS, който отговаря за ZEISS PhotoFusion.

BETTER VISION: Самооцветяващите се лещи съществуват от доста време насам. Начинът, по който те се превръщат от прозрачни в тъмни, изглежда почти магически, но много потребители все още ги считат за старомодни и непривлекателни. Какво трябва да предложи последната генерация фотохромни лещи? И как те представляват подобрение на по-старите модели?

Volker Gahr: Преди да предприемем разработването на фотохромните лещи на  ZEISS, познати като PhotoFusion , помолихме потребители на очила да опишат точно, как биха желали да изглеждат техните идеални самооцветяващи се лещи и какви качества и свойства да притежават.

Tоп-приоритетът, цитиран от потребителите, беше способността на лещите да реагират бързо на слънчева светлина и да се превръщат от тъмни в прозрачни на закрито. В момента, когато излизам на открито на слънце, лещите трябва да потъмнеят, а когато влезна на закрито, те трябва възможно най-бързо да станат прозрачни. Трудно е да се опише колко неприятно е, примерно, да влезнете в магазин, и внезапно да бъдете потопен в мрак!

A що се касае до другата ви забележка – идеята, че самооцветяващите се лещи се считат за остаряли истаромодни – това до голяма степен се дължи на проблемите, придружавали по-стари генерации самооцветяващи се лещи. Когато е трябвало да станат прозрачни, е минавало доста време в някакво междинно състояние. Това е карало кафявите вариации на тези по-стари лещи да изглеждат леко жълти в прозрачното им състояние, което се е считало за неатрактивно от козметична гледна точка.

Ето защо днешните потребители на очила считат, че е толкова важно да имат самооцветяващи се лещи, които стават  напълно прозрачни на закрито, така че да изглеждат като нормални очила. Това беше вторият главен проблем, който потребителите посочиха като важен, в добавка към способността на лещите да реагират бързо към променящи се светлинни условия

От модерните самооцветяващи се лещи също така се очаква да предлагат същите степени на защита от UV и отблясъци, както нормалните слънчеви очила.

Tези бяха ключовите свойства, пожелани от потребителите, които ни дадоха базата за разработването на PhotoFusion. Те също така представляват ключовите критерии, които потребителите на очила трябва да търсят и сравняват, когато купуват самооцветяващи се лещи.
BETTER VISION: Как карате лещите да реагират по-бързо на променящи се светлинни условия?

Volker Gahr: Tайната се крие в специални фотоактивни молекули, включени вътре в лещата, които реагират на високо-енергийната UV светлина. Когато слънчевата светлина попадне върху лещата, тя увеличава повърхностната зона на тези молекули, което кара лещите да потъмнеят. Колкото по-силна е слънчевата светлина или UV лъчението, толкова по-тъмна става лещата. Отстранете UV светлината и молекулите се свиват до първоначалния си размер.

Фотоактивните молекули са просто специални химични съединения, които сме оптимизирали за лещите PhotoFusion, за да осигурим, че те вършат работата си възможно най-бързо.

BETTER VISION: По темата за UV светлината, самооцветяващите се лещи на ZEISS наистина ли предлагат същата висока степен на UV защита, както лещите на ZEISS за слънчеви очила? Мога ли да ги нося, примерно, даже на екстремно ярка слънчева светлина в планининте?

Volker Gahr: Точно както нашите лещи за слънчеви очила, лещите PhotoFusion предлагат 100% UV защита*, което означава, че можете да сте уверени, че притежавате възможно най-добрата защита. UV-филтриращият ефект на  PhotoFusion е напълно активен, даже когато лещите са прозрачни. Слънчевата светлина е определено силна в планините, защото UV радиацията става все по-интензивна с изкачването ви. Така че с избора ви на PhotoFusion можете да сте сигурни, че не поемате ненужен риск.  Но UV защитата не е единственият ключ към релаксирано зрение: трябва ви да се справяте и със заслепяващата слънчева светлина. Ето защо хората, които извършват по-екстремни дейности на големи височини, биха могли да се използват предимствата на лещите, проектирани за специални приложения. Последните могат да включват странична защита, по-тъмно оцветяване и огледални оцветявания, ако става въпрос за дейносте, като катерене на ледници или дълги преходи през снега. Снегът отразява светлината като огледало, което още повече увеличава нейната интензивност.

BETTER VISION: Кой, по ваше мнение,  може да се облагодетелства от самооцветявящите се лещи?

Volker Gahr: Самооцветявящите се лещи предлагат комфортно и релаксирано зрение. Дали сте на закрито или на открито, те осигуряват просто нормалното ви зрение. Така че бих казал, че тези лещи са много добро решение за всеки, който разходва много време във влизане и излизане от сгради и смята смяната на два чифта очила за истинско неудобство. И очевидно тези лещи определено са добър избор за хора с чувствителност към светлината, понеже непрекъснатото свиване на очите ви може да стане уморяващо и даже в най-екстремните случаи да доведе до главоболие.

BETTER VISION: И до бръчки…

Volker Gahr: Вероятно. Но при нас в ZEISS, разбира се, главният фокус е върху постигане на оптимално, релаксирано зрение. Ако това ще доведе и до по-малко бръчки, това очевидно ще е допълнителен бонус!

BETTER VISION: Колко дълго молекулите, използвани в PhotoFusion са в състояние да вършат работата си?

Volker Gahr: Tе никога не се уморяват! Способността им не намалява със забележима степен през продължителността на живот на дадена леща. След като съм казал това, една самооцветяваща се леща представлява „оптично устройство” oт същата категория, както лещите за биноклите, микроскопите и камерите, така че изисква определено количество грижи е защита. Няма съмнение, че една добра финална повърхностна обработка, включваща твърдо покритие за леща с отлични антирефлексни свойства  ще удължи живота на една леща и ще осигури допълнителен комфорт.

BETTER VISION: Има много дискусии относно носенето самооцветяващи се лещи по влеме на шофиране. Лещите PhotoFusion подходящи ли са за шофьори?

Volker Gahr: Определено можете да носите лещи PhotoFusion, докато шофирате, понеже те са проектирани да са всестранно решение, което може да се справи с всичките ви ежедневни зрителни потребности. Но както споменах преди малко, лещите PhotoFusion реагират на UV светлина, което означава, че те не потъмняват толкова в колата, колкото на открито, понеже предното стъщкло абсорбира част UV светлината. Това означава, че получавате мъничко по-малко защита срещу отблясъци, така че при дълги шофирания на слънце ще е по-комфортно носенето на слънчеви очила. Вашият очен специалист ще ви каже дали е препоръчително да имате допълнителен чифт очила за такива видове ситуации.

BETTER VISION: Можете ли да комбинирате PhotoFusion с всички прескрипции и покрития за лещи на ZEISS?  

Volker Gahr: За нас е много важно всички наши клиенти да притежават възможно най-голяма гъвкавост, когато се стигне до комбиниране на продукти на ZEISS. Така по PhotoFusion може да се комбинира с всичко: с всички наши видове лещи, с всички наши различни видове покрития, с всички сили на лещи и с всички видове рамки. Това означава, че абсолютно всеки може да изпита и да се възползва от добавения комфорт на лещите PhotoFusion.

BETTER VISION: Отбелязва ли PhotoFusion края на процеса на разработване или самооцветяващите лещи могат да бъдат подобрявани  даже и след това?

Volker Gahr: ZEISS има вече зад гърба си над 100 години на иновации в разработването на лещи за очила. С РhotoFusion ние постигнахме значителна степен на експертиза в областта на фотохромните лещи, и това нещо, над което ние очевидно желаем да надграждаме в бъдеще. Това е нещо като спорт, в смисъл, че трябва да преследваме целта, постоянно да подобряваме нашето представяне. Точно в момента сме водачи и искаме да останем такива!

FacebookMore...